Smoothie - sposób na zdrowie?

Zmieniona w styczniu piramida żywieniowa wskazuje, że każdy dorosły człowiek powinien spożywać 9 porcji warzyw i owoców dziennie (5 warzyw, 4 owoców). Liczba ta może przerażać ze względu na wyobrażenie dużej ilości jedzenia. Warto pamiętać, że chodzi o porcje a nie posiłek :) Porcja to konkretna ilość danego produktu. Warzywa i owoce znane są jako cenne źródło witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika przy jednoczesnej zwyczajowo niskiej podaży energii. Warto spożywać je jako dodatek do każdego posiłku lub odrębnie w formie prosto przygotowanego smoothie. To nic innego jak zmiksowane na gęstą masę składniki. Dlaczego warto je pić ? To najprostszy sposób by dorzucić swojemu organizmowi niezbędnych mu witamin i składników mineralnych, błonnika.

Zasady kompozycji są dość proste.

  1. Wybór bazy
  2. Dodatek płynny
  3. Dodatek owocowy
  4. Zdrowa słodycz
  5. Warzywa

Baza to nic innego jak główny składnik koktajlu. Przykładem są zielone warzywa - posiadają bardzo dużo składników odżywczych, chlorofilu przez co nadają określony kolor. Co do wyboru to ogranicza nas w tym tylko wyobraźnia bo można wrzucić wszystko. Szpinak, jarmuż, brokuły i seler naciowy, ogórek, sałata, mięta, rukola — każdy z nich będzie dobrym wyborem. Ogórek i seler naciowy nadają lekkości. Brokuły można zmiksować surowe. Nie należy się bać szpinaku czy jarmużu w koktajlu — dzięki pozostałym dodatkom ich smak będzie niewyczuwalny.

Ile dodać ? Około 2 szklanki powinny być wystarczające. Jednak należy pamiętać o proporcjach, by nie smakował jak zmiksowana trawa z dodatkiem banana.

Dodatek płynny. W zależności czy chcemy uzyskać koktajl bardziej mleczny, owocowy czy inny. Można dodać zwykłej wody lub świeżego soku np. z pomarańczy.

Do wyboru mamy: woda, sok świeżo wyciskany, mleko (krowie, kozie, roślinne), kefir, maślankę, herbatę zieloną lub białą. Wielbicie kokosów mogą dodać wodę kokosową. Warto by nie był to produkt odtłuszczony — ze względu na obecność tłuszczu witaminy zawarte w koktajlu lepiej się wchłoną.

W jakiej ilości? Między 120 a 300 ml.

Zobacz również: 6 powodów, przez które nie możesz schudnąć z brzucha

Dodatek owocowy. Jak sama nazwa wskazuje to owoc lub owoce, które dodamy do miksera. Lepiej używać słodkich i mięsistych owoców. Jak będą słodkie to nie trzeba dosładzać, plus przy użyciu mięsistych koktajl będzie gęstszy i gładszy. Tutaj jest pełna dowolność wyboru. Co do ilości to pół większego owocu lub cały mniejszy. Jeśli są to owoce drobne to dobrze jest odmierzyć garść. Owoce z jadalną skórką lepiej wrzucić całe bo to właśnie w skórce jest maksimum błonnika i substancji odżywczych.

Zdrowa słodycz. Składnik słodzący czyli np. syrop klonowy, miód, daktyle suszone, cukier brązowy, ksylitol, stewia, syrop z agawy. Nie przesadzając z ilością oczywiście — łyżeczka wystarczy, lub 3 daktyle.

Tłuszcze dodane do koktajlu mogą wpływać na odpowiednie wchłanianie witamin a także podnosić wartość posiłku.. Warto je dodać — plus nadają gęstość, więc koktajl nie będzie się rozwadniał.

Jakie dodatki można użyć? Warto dodać łyżkę masła, łyżkę oliwy, awokado, 15–20 g orzechów czy łyżkę masła orzechowego.

koktajl

Smoothie, czy jak kto woli koktajl warto pić by w pełni korzystać z owoców lata i korzyści jakie z nich płyną.

Jakie są wasze typy lub ulubione kompozycje ?
Czy może nie przepadacie za zmiksowanymi owocami i wolicie je w formie surowej ?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Te sygnały świadczą o tym, że musisz zmienić dietę Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Dlaczego warto jeść nasiona chia? Fit ciasto marchewkowe Dietetyczna nutella Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Wege burger z kotletem z buraków Wartość odżywcza szczawiu gotowanego i surowego Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ Najlepsze sposoby dietetyczne do walki z rakiem Chleb na zakwasie Wartość odżywcza gazpacho Gazpacho - pomidorowy chłodnik. Wartość odżywcza i receptura ARBUZOWE LOVE z MASCARPONE Wartość żywieniowa orzechów - czy warto je jeść? Wartość odżywcza granoli Granola - sprzymierzeniec odchudzania czy przyczyna otyłości?

Popularne w tym tygodniu:

Udar mózgu - po czym poznać, że zaskoczy nas w ciągu paru dni? Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Te sygnały świadczą o tym, że musisz zmienić dietę Spirulina. Hit czy Kit ? Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Dietetyczne muffiny czekoladowe z kaszy gryczanej Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” DESER na PIĘKNĄ CERĘ Przepis na zdrowe ciasteczka migdałowe