Czym są owoce persymony?

Ten mały, żółto-pomarańczowy owoc zawiera w sobie całe mnóstwo składników pokarmowych, które spożywane w odpowiedniej ilości będą służyć przy zachowaniu zdrowia i sił witalnych.

Egzotyczne owoce persymony, inaczej zwane owocami kaki i Sharon, pochodzą z Chin. Stanowią bogate źródło składników mineralnych, witamin, a także przeciwutleniaczy. Rosną na wysokich, metrowych drzewach w klimacie umiarkowanym.

Można wyróżnić dwie odmiany tego owocu. Odmiana o cierpkim smaku, gdy owoce są niedojrzałe, a także druga, pozbawiona kwaśności, w każdym stadium rozwoju. Cierpki smak owoców zawdzięczamy obecności dużej ilości tanin, dzięki czemu owoc przed spożyciem musi dojrzeć, a konsystencja przejść w formę galaretki.

Owoce bez tego posmaku zawierające mniejszą ilość tanin, mają miąższ bardziej twardy i chrupiący, dzięki czemu mogą być spożyte w niepełnej dojrzałości. Kolorystyka również się różni pomiędzy żółto-pomarańczowym i czerwono-pomarańczowym. Owoce kaki są jadane w całości, oprócz nasion. Cechą różnicującą odmiany może być ich rozmiar — od wielkości moreli do wagi 500 gramów.

Dlaczego warto je jeść ?
Spożywanie owoców persy mony niesie za sobą szeroko pojęte korzyści dla zdrowia. Stanowią bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego który jako substancja balastowa usprawnia prace przewodu pokarmowego i reguluje perystaltykę jelit jednocześnie obniża cholesterol. W jednym owocu jest więcej błonnika niż w jabłku.
W tych soczystych owocach znajdziemy również przeciwutleniacze do których można zaliczyć beta karoten, luteine, likopen, kryptoksantyne i zeaksantyne. Są to związki o działaniu przeciwrodnikowym które wpływają na opóźnienie procesów starzenia, zmniejszając objawy stresu oksydacyjnego i powstrzymując rozwój wielu schorzeń. Zeaksantyna jest składnikiem wchłanianym w strukturę plamki żółtej dzięki czemu może przeciwdziałać zwyrodnieniu plamki żółtej.
Szczególnie należy zwrócić uwagę na wysoką zawartość witaminy C, która jest również silnym przeciwutleniaczem. Spożywanie tej witaminy chroni układ krwionośny a także wspomaga odporność organizmu chroniąc przed substancjami prozapalnymi. Zawartość tej witaminy w jednym owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie w 80%!
Stanowią bogactwo składników mineralnych czyli potasu, magnezu, fosforu i miedzi która uczestniczy w procesie powstawania krwinek czerwonych. Miedź i inne składniki działają przeciwutleniająco na organizm wspomagając walkę z wolnymi rodnikami działając jak katalizatory dla enzymów.
Persymona zawiera również witaminy z grupy B ( zwłaszcza kwas foliowy i witaminę B6). Kwas foliowy jest szczególnie ważny u kobiet przygotowujących się do ciąży jak i podczas jej trwania(szczególnie do 3 miesiaca). Odpowiednia ilość kwasu foliowego zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu

Źródło: dietetycy.org

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tańsze alternatywy dla superproduktów Dietetyczny koktajl witaminowy Bananowy chleb Domowe pralinki Dietetyczna pizza w 10 minut 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Najlepsze orzechy na utratę wagi Wegańskie ciasteczka Czekoladowe raw cake Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado

Popularne w tym tygodniu:

Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Mity żywieniowe, w które wierzą nawet dietetycy Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych