Ciecierzyca - czy warto ją jeść?
JUSTYNA BAS • dawno temuJest warzywem z grupy roślin strączkowych, zwana także grochem włoskim. Jej smak jest określony jako słodkawy o gorzkim posmaku. Stanowi smaczną, zdrową i sycącą przekąskę, nadaje się także, jako składnik dań głównych.
Wartości odżywcze
Ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Białko to pod względem składu przypomina to pochodzące z mięsa. Zawiera także węglowodany złożone i spore ilości błonnika pokarmowego. Nie bez znaczenia jest zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
W 100 gramach ugotowanej cieciorki jest 166 kcal, 2,6 g tłuszczu, 7,6 gram błonnika i 8,9 gram białka.
W przypadku witamin i składników mineralnych cieciorka również spisuje się na medal, mianowicie:
Pokrycie witamin w stosunku do dziennego zapotrzebowania :
- wit. B9 — w 43%
- wit. B6 — 11%
- żelazo - 22%
- cynk - 16%
- magnez - 14%
- potas — 6%
Właściwości
Bardzo cenny składnik odżywczy w codziennym jadłospisie.
Spożywanie ciecierzycy niesie szerokie korzyści dla zdrowia:
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego
- wspomaga leczenie cukrzycy ( z uwagi na znaczną zawartość błonnika pokarmowego)
- przyspiesza trawienie (zwłaszcza napar z liści ciecierzycy)
- wspomaga funkcjonowanie trzustki, śledziony i żołądka
- w związku z zawartością witamin poprawia stan skóry, włosów i paznokci ( cynk, wit. B6)
- wspomaga odporność organizmu (z powodu znacznej zawartości poszczególnych witamin i składników mineralnych)
- wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
Przygotowanie w kuchni
Znana zwłaszcza jako składnik popularnego humusu lub fatafela, gdzie stanowi podstawowy składnik.
Humus to smaczna pasta zawierająca także czosnek, cytrynę, pastę tahini. Świetnie pasuje jako dodatek do warzyw, pasta do kanapek lub tortilli.
Można ją również dodać do sałatek, makaronów. Popularna jako składnik zup krem.
Doskonałe źródło białka - zwłaszcza u osób na dietach wegetariańskich.
Sposób przygotowania:
Zaleca się, by suche ziarna ciecierzycy zostawić na minimum 8–10 godzin w wodzie w celu usunięcia substancji antyodżywczych. Czas gotowania do miękkości to 1–2 godziny. Sól dodawać pod koniec gotowania (by woda odpowiednio szybko się wchłaniała). Można gotować w szybkowarze, gdzie czas przygotowania znacząco się skraca( do 15–20 minut)
A czy Wy lubicie ten produkt? Jaka jest najlepsza forma?
Ja ostatnio znalazłam przepis na chipsy z cieciorki i zamierzam je niedługo zrobić >))
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze